Castellano Valencià

Arròs amb bledes

El arròs amb bledes es un plat tradicional de la comunitat valenciana, i als que ja tenim uns anyets ens transporta en el temps, recordant-nos i enyorant quan ho preparaven la iaia o les nostres mares (a casa era mon pare Vicent "Claus" el que ho solia fer quasi sempre). És un arròs quelcom caldós i que se servix calent pel que en aparença és un plat fort i amb moltes calories, però açò no és així, este arròs entra de ple en els menjars vegetarians, no té cap greix animal, i per tant té molt poques calories.

Ingredients (per a 4 persones)

Alls: Antigament es posaven molts, no es pelaven i es menjaven amb l'arròs. Hui en dia i en vista que no es solen menjar es posa pocs, a casa els pelem i partim per la mitat al llarc, llevant-los quan estan bé dauradets, aixi deixen el seu sabor en l’oli.

Creïlles: Pelem i trossegem les creïlles a daus d'entre un i dos centímetres (si són xicotets es perden en el guisat i si són grans no es mengen d'un mos). Cal tallar només fins a la mitat i després trencar (trencar) la resta del dau, així allibera més fècula que amb un tall net i espessa molt més el guisat.

Bledes: a continuació es tallen en tires transversals al full, d'uns 4 a 6cm i s'aprofita tota la bleda, el verd i la penca, això sí, llavar-les molt bé i eliminar les parts que tinguen terra o estiguen danyades (hui en dia també les venen embutxacades i ja tallades).

A cuinar

En primer lloc posem a sofregir els alls en l'oli d'oliva, fins que estiguen molt dauradets, en la mateixa cassola que després farem tot el guisat i, si no ens agraden els alls, abans d'afegir-li els altres ingredients els llevem.

Quan ja estiguen bé dauradets i llevem (o no) els alls, retirem l'olla del foc durant un minut i llavors afegim les bledes removent-ho tot, (cal esperar eixe minut perquè a causa de l'aigua de les bledes l'oli bota si està bullint).

Immediatament afegim les creïlles ja trossejades i ho tornem a remoure deixant bledes i creïlles fregint durant cinc minuts aproximadament.

A continuació li incorporem la tomaca ratllada i ho tornem a remoure tot deixant-ho sofregir uns dos minuts.

Després afegim el pebre roig dolç i el colorant alimentari tenint molt atenció que no se'ns creme i per a això ho removem i afegim de seguida el litre d'aigua i li afegim la sal (tenint en compte que encara li falta l'arròs).

A continuació ho deixem bullir, almenys quaranta minuts, i que es reduïsca espessint-se així un poc (si és en olla exprés quinze minuts).

Si passat eixe temps veiem que li falta aigua, se li pot afegir, (inclús si volem guardar i congelar, abans de posar els fesols i l'arròs es pot traure part del contingut de l'olla per a congelar-ho i així després només hem de descongelar-ho i afegir-li els fesols i l'arròs, i amb només en 18 minuts de bullir tenim un altre arròs amb bledes).

Afegim els fesols cuits i a continuació l'arròs

Als 16/18 minuts de posar l'arròs ho traiem i a servir, (recordem que l'arròs no ha d'estar mai més de 20 minuts al foc).

Bon profit.

Recepta d'Albert Garay, transmesa per Vicent Garay "CLAUS" de SERRA (València).

^ Pujar ^