Castellano Valencià

Putxero Valencia (Putxero de Nadal)

El putxero valenciá, pareix que té com a antecessor a l'Adafina, que està considerada com la mare de totes les olles que degustem a Espanya. És d'origen jueu sefardita, ja datada a principis del segle XV i es preparava el divendres per a menjar-ho el Sabbhath, que era el seu dia sant, dia de descans, en el qual no es podia treballar ni cuinar. La Adafina és un olla a base de carn de corder, cigrons i verdures que s'elaborava en una olla de fang, deixant-ho coure a foc lent, menjant-se primer la sopa i després les carns i les verdures, forma en què es continua menjant hui en dia.

El putxero és un plat molt econòmic, encara que parega car pel gasto inicial a l'haver de comprar gran quantitat d'ingredients, d'ell podrem realitzar diverses menjars, després d'haver-nos menjat el putxero podem fer menjars per a altres dies, mandonguilles de putxero; arròs rosejat de putxero (al forn); roba vella amb la carn, creïlles i cigrons del putxero; fideus, macarronso altres, amb el caldo del putxero.

Ara comencem amb el putxero,

Ingredients putxero (per a 6 persones)

Com a preparatius previs, un dia abans posarem a remull els cigrons amb aigua natural, i veurer la possibilitat de fer les pilotes del putxero.

Si fem les pilotes nosaltres és millor fer-les el dia abans, així el dia del putxero estem mes lliures, encara que també podem fer-les mentres es cou la carn al putxero.

Ingredients per a les Pilotes

Preparació de les Pilotes

En un bol posem tota la carn picada i la pastem un poc, després li afegim el pa ratllat, el jolivert i l'all molt picats, el rovell de l'ou, la mica de canella i la sal, ho pastem durant 10 minuts i quan ja estiga ho deixem reposar altres 15 minuts.

Després, ens enfarinem les mans perquè no se'ns apegue la massa i la dividirem en tres parts formant amb cada una d'elles una pilota, les quals introduïm en xarxes a este efecte o les emboliquem en un full de col.

Preparació del putxero

Cal diferenciar si el putxero el fem en l'olla de pressió (olla Exprés) o en l'olla tradicional, o amb les dos, això si, sempre utilitzant la mas gran que tinguem, perquè no sols càpia tots els ingredients sinó que pugem fer molt de caldo.

Olla Exprés

en abundant aigua sense sal posarem a coure totes les carns i ossos, (vedella, gallina, pollastre, corder, ossos, pilota, blanquet) i també els cigrons i la resta de verdures, menys les botifarres i les creïlles, que es posaran després.

En olla ràpida (exprés) ha d'estar a pressió, almenys 45 minuts, depenent de l'olla.

Olla tradicional

També en abundant aigua sense sal posem a coure primer els ossos i les carns durant 1 i ½ hores, almenys. Al principi a foc ràpid i una vegada comence a bullir se li baixa a foc lent (atenció que no s'isca l'aigua amb l'ebullició).

A la mitja hora de començar a bullir les carns se li afigen els cigrons i la resta de verdures, sempre amb tots els ingredients coberts per l'aigua.

Una vegada passats el temp de cocció de les carns, se li afig la botifarra 2 minuts (perquè no se vos desfaça la botifarra li farem una creu en les puntes amb dos furgadents).

Ara, retirem caldo (colat) per a coure l'arròs, 6 cassets de caldo per a 3 gotets de café plens d'arròs.

Mentres cou l'arròs, traiem tots els ingredients de l'olla i els organitzem en una safata, carns per un costat i cigrons i creïlles en una altra safata.

Quan l'arròs porte 18 minuts ho retirem del foc i a servir.

Del putxero valencia, es menja (normalment) primer una sopa d'arròs o de fideus, i en segon lloc les creïlles amb els cigrons i les carns (junts o primer un i després un altre).

No oblidem que amb el que sobre de l'olla podem fer distints plats, citats en l'encapçalament d'este article.

Mentres cou l'arròs, servirem el putxero posant la verdura en una font, la carn en una altra, i els cigrons en un plat fondo, tot sobre la taula, i que cada un se servisca el que vullga i en l'orde que vullga.

Recepta de Corona Lage

^ Pujar ^