Castellano Valencià

Exercicis

En el Tabalet s'executen gran quantitat de ritmes diferents a més dels ritmes habituals de marxa, pasdoble, vals, havanera, diana, masurca, polca, etc.

Hi ha ritmes que només solen executar-se acompanyant a la Dolçaina, entre ells tenim Cavalgada, Moma, Nanos, Mangrana, Pastorets, Arquets, Llauradors, Cavallets, Turcs, Degolla, etc., i multitud d'altres ritmes com son Cercavila, Processóns, Correfocs, Bocairent, Dansa, Albaes, Carreres de Joies, etc.

La recomanació de Serra Calderona als que vullguen aprendre a tocar el tabal és que acudisquen al Conservatori o a escoles especialiçades i seguisquen els cursos de percussió que s'impartixen en ells. Per a aquelles persones que de moment no puguen fer-ho, inclourem unes xicotetes nocions percussió aplicada a l'aprenentatge del Tabal.

Ací tenim uns pocs exercicis per a anar adquirint la suficient destresa, practican-se aquestes de dues maneres:

Una vegada hem aprés a agafar les baquetes, practicarem els dos primers “exercicis” que em va ensenyar el meu mestre de tabal i dolçaina, D. Juan Blasco, que van ser “escala d'un” i “escala de dos”. Avans de tocar ens feia escalfar en els exercicis de "ungles" i de "helix".

Aquestos exercicis o “escales d’un i de dos” no els posem en format de partitura perquè només són per a acostumar les mans i braços a les baquetes i al seu primer maneig. Es tracta de colpejar alternativament primer amb la mà dreta i després amb la mà esquerra alternativament en la caixa sorda (o en el tabal) durant alguns minuts cada día fins que aconseguim controlar mans, baquetes i colps.

Per aconseguir açò pegarem només colps secs amb un únic rebot cap amunt, sense cap altre rebot involuntari ni que es quede la baqueta "pegada" al “parxe” o caixa sorda. Si no és així no farem bé l'exercici al no aconseguir controlar les baquetes. Els rebots ja els realitzarem a consciència i no involuntàriament en exercicis específics per a ells.

NOTA: La caixa sorda haurem d'adquirir-la en qualsevol botiga d'instruments musicals, però mentres podem utilitzar l'estoreta que posem davall del ratolí de l'ordinador.

Escala d’un, un colp amb cada mà, (repetint a distintes velocitats).

Escala de dos, dos colps seguits amb cada mà, (repetint a distintes velocitats).

^ Pujar ^