Castellano Valencià

Ritmes

Com dèiem al capítol del TABAL "en el tabalet s'executen multitud de ritmes diferents a més dels ritmes habituals de marxa, pasdoble, vals, havanera, diana, masurca, polca, etc. A més tenim diversos ritmes que només es solen executar amb els tabalets acompanyant de forma inseparable a la dolçaina. Entre ells tenim ritme de Cavalgata, ritme de la Moma, dels Nanos, dels altres balls del Corpus, Mangrana, Pastorets, Arquets, Llauradors, Cavallets, Turcs, Degolla, etc. Multitud de ritmes de cercavila i de processó, ritmes de correfoc, ritme de Bocairent, ritme de la Dansa, de Albaes, de carreres de Joies, etc."

A continuació anem a practicar, a poc a poc, alguns d'aquests ritmes, però en primer lloc ho farem d'una forma simple, molt senzilla (amb simples "palillades" o simples colps de baqueta) i a velocitats ("tempo") més lentes, i anirem augmentant la dificultat de l'aprenentatge fins a executar-los ja amb els seus redoblaments, dobles colps, accentuacions, etc., i a la seua velocitat correcta.

Per a açò disposarem de la partitura i d'un metrònom (per a interpretar-ho a qualsevol velocitat de les quals tinguem en el metrònom) i de diversos vídeos (amb diferents velocitats) per a poder seguir la cançó que es tracte, sent l'últim d'ells ja a la velocitat aproximada amb la qual s'interpreta habitualment. Però primer anem a veure una noció de RITME.

Normalment es tendeix a simplificar i associar simplement el Ritme a la Velocitat, no sent exactament així. Segons el diccionari, el ritme musical és la "Proporció guardada entre els accents, pauses i repeticions de diversa durada en una composició musical", o siga que en una obra musical tindrem diversos factors que combinats el van a conformar.

"Tempo": La paraula "Tempo" és la que sol utilitzar-se indicar la velocitat a la qual s'ha d'interpretar una obra o peça musical, bé amb una paraula escrita en italià (ej:, Larghetto, Adagi, Allegro) o amb una xifra del metrònom.

Pols: El pols o pulsació musical seria la mínima unitat de mesura de temps dividint-ho en pulsacions o porcions iguals, és unitat de percepció, qui no ha seguit una interpretació musical donant palmades o amb moviments d'un peu?, (en la major part de la música tradicional i popular el pols ens apareix d'una forma explícita a través del batre de la percussió, ej: bombo, castanyoles, albaes, etc.).

Accent: Ens indica que s'ha d'executar la nota, o un pols amb més força, amb més intensitat.

Compàs: Els compassos són agrupacions de pulsacions iguals que actuen com a patró en les obres musicals. Normalment les pulsacions s'agrupen en compassos de 2, 3 o 4 polsos o temps (en algunes composicions musicals per a dolçaina és freqüent trobar-nos també compassos d'altres polsos o temps). Així tenim el compàs com la unitat de temps en què es divideix una composició musical i que al seu torn aquest compàs estarà subdividit en polsos o temps iguals.

El ritme es compon de la combinació d'aquests factors, "tempo", pols, accent, compàs i podria definir-se com les diverses maneres en que un compositor agrupa els sons i els silencis.

^ Pujar ^